O NAMA

Papandopulo kvartet čine četvorica hrvatskih saksofonista, Nikola Fabijanić (Zagreb, 1976.), sopran saksofon, Gordan Tudor (Split, 1982.), alt saksofon, Goran Jurković (Zagreb, 1983.), tenor saksofon, i Tomislav Žužak (Zagreb, 1978.), bariton saksofon, svi redom diplomanti Muzičke akademije u Zagrebu iz razreda prof. Dragana Sremeca. Usavršavali su se na konzervatorijima u Parizu, Amsterdamu i Beču te na seminarima kod uglednih svjetskih saksofonista. Tijekom studija i u godinama nakon diplome djelovali su, uz ostale glazbeničke aktivnosti, u sastavu New sax quartet, s kojim su od 2000. godine ostvarili niz zapaženih nastupa. Godine 2013. promijenili su ime u Papandopulo kvartet.

Kvartet je nastupao na poznatim festivalima i glazbenim manifestacijama kao što su Glazbene večeri u sv. Donatu, Riječke ljetne noći, Dubrovačke ljetne igre, Muzički biennale Zagreb, Glazbena tribina u Opatiji, Splitsko ljeto, Osorske glazbene večeri,  Koncerti u Eufrazijani u Poreču, Izlog suvremenog zvuka u Zagrebu, AudioArt festival u Puli i Dani nove glazbe u Splitu, Dani hrvatske glazbe u Beču i festival Echoraum u Beču te na koncertima u Budimpešti, Parizu, Strasbourgu, Hercegnovom i drugim gradovima. Njihovi koncerti redovito su praćeni burnim odobravanjem publike i pohvalama kritike: “Opuštenost i sigurnost u nastupu, intonativna preciznost i bogatstvo tonske kreacije, vještina u raznovrsnim artikulacijama, fantastična pokretljivost i preciznost kako u najvišim, tako i u najnižim registrima, riječju, zadivljujuća tehnička potkovanost, temelji su na kojima članovi Papandopulo kvarteta grade svoju glazbenu izražajnost i izričajnost… Zbog toga Papandopulo kvartet može ponosno i dostojno nositi ime jednoga od najsvestranijih, najmuzikalnijih i strastveno glazbi posvećenih velikana hrvatske glazbene povijesti.” (Mirta Špoljarić, sbplus.hr, 27. siječnja 2014.)

“Zaključno valja istaći kako Kvartet saksofona Papandopulo treba preporučivati za daljnje nastupe jer su doista odlični mladi, spontani i tehnički bravurozni glazbenici.” (Zdenka Weber, Kolo, 6/2013)

“…njihova vještina, visoka razina muziciranja kao i neposrednost u odnosu s publikom pokazala je i da se radi o jednom od najznačajnijih, i s punim pravom najeksponiranijih domaćih komornih sastava čija do tančine razrađena zvučna slika ni u Franjevačkom samostanu (mjestu susreta svih BaRoMusovih koncerata) nikoga nije ostavila ravnodušnim.” (N. Orlović Radić, glasistre.hr, 10. srpnja 2015.)

Osobitu važnost Kvartet pridaje promicanju suvremene glazbe, osobito djela mladih hrvatskih i inozemnih autora, pa su tako praizveli djela Mirele Ivičević, Željka Brkanovića,  Frana Đurovića, Mattiasa Kranebittera, Dubravka Palanovića, Tene Borić, Krešimira Seletkovića, Ivana Končića, Šimona Vosečeka i drugih. Surađuju s raznim glazbenicima, među kojima sa Zagrebačkim kvartetom saksofona, pijanistom Ivanom Batošem, čembalisticom Lindom Mravunac Fabijanić te stranim eminentnim saksofonistima kao što su Arno Bornkamp, Jean Yves Fourmeau, Lars Mlekusch te Amstel quartet.

Godine 2013. objavili su prvi album Papandopulo u izdanju Croatia recordsa koji je od pet nominacija za nacionalnu diskografsku nagradu Porin osvojio Porina za najbolju skladbu. Unatrag nekoliko godina ovaj album najprodavaniji je album klasične glazbe u Hrvatskoj, čime je Papandopulo kvartet opravdao očekivanja: “Vrsnost izvedbi, neopterećeni šarm zvučanja saksofona kao i raznolikost pristupa kvartetu glazbala koja već svojom primjenom nerijetko upućuje na bogatstvo primjerice jazzističkoga idioma… nedvosmisleno upućuju na samopouzdanje i uvjerenje da će, posebno kod mlađih slušatelja, naići na zanimanje i razumijevanje. Upravo u tom kontekstu novoga, neopterećenoga i zvukovno poticajnoga valja pozdraviti ovo izdanje i poželjeti mu da uz eventualnu pedagošku namjenu ostvari i svoju nepobitnu estetsku svrhovitost.” (Zdenka Weber, klasika.hr)

Članovi Kvarteta bave se i pedagoškim radom na muzičkim akademijama u Zagrebu, Splitu, Sarajevu i Novom Sadu, na glazbenim školama u Zagrebu, Splitu, Jastrebarskom i Samoboru, a djeluju i kao mentori-predavači na majstorskim radionicama u Hrvatskoj i u inozemstvu. Zajedno su pokrenuli Školu saksofona u Jaski, međunarodni proljetni seminar u Jastrebarskom za učenike i studente saksofona. Taj izuzetno uspješan projekt donio im je Nagradu Grada Jastrebarskog za 2014. godinu.

.

,

IZ MEDIJA

Zvijezde večeri bili su članovi New Sax Quarteta, ansambla koji je vrhunskim glazbovanjem, ali i iznimnom posvećenošću bio ono najbolje što se može dogoditi skladateljima.

Trpimir Matasović, zagrebački “Zarez”, 11. studenoga 2010

Opuštenost i sigurnost u nastupu, intonativna preciznost i bogatstvo tonske kreacije, vještina u raznovrsnim artikulacijama, fantastična pokretljivost i preciznost kako u najvišim, tako i u najnižim registrima, riječju, zadivljujuća tehnička potkovanost, temelji su na kojima članovi Papandopulo kvarteta grade svoju glazbenu izražajnost i izričajnost.

Mirta Špoljarić, sbplus.hr, 27. siječnja 2014

Sastav kvarteta

SASTAV

kvarteta

Nikola

Fabijanić

 

Nikola FNikola Fabijanić (Zagreb, 1976.) završio je Glazbenu školu Pavla Markovca u Zagrebu kod Drage Fabijanića, diplomirao (1997.) i magistrirao (2002.) kod Dragana Sremeca na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, a usavršavao se kod renomiranih svjetskih saksofonista (Claude Delangle, Serge Bichon, Eugene Rousseau i dr.). Dosad je održao niz solističkih koncerata u Hrvatskoj i inozemstvu. Uspješno je solistički nastupao uz Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski puhački orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske, Simfonijski puhački orkestar Hrvatske ratne mornarice, orkestre Gaudeamus i Windstrings, a na Muzičkom biennalu Zagreb nastupio je 2005. i kao solist uz Art Ensemble NRW iz Njemačke. Honorarni je suradnik i solo saksofonist Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije, Zagrebačke filharmonije i Orkestra HNK-a u Zagrebu. Djeluje i u duu s pijanisticom Lindom Mravunac Fabijanić.

Dobitnik je Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu za akademsku godinu 1996./1997., iste je godine postao izabranikom Yamaha Music Foundation of Europe, laureat je Međunarodnog natjecanja Giulio Viozzi (1999.), 2000. je osvojio Nagradu Zagrebačke filharmonije i American Expressa za najboljeg mladog hrvatskoga glazbenika godine, 2003. pobijedio na Međunarodnome natjecanju Alpe-Dunav-Jadran, a dobitnik je i Nagrade Hrvatskoga društva glazbenih umjetnika Darko Lukić za nastupe u sezoni 2003.-2004. Prvi CD pod naslovom Portreti objavljen mu je godine 2007. Zaposlen je u Glazbenoj školi Pavla Markovca u Zagrebu, gdje vrlo uspješno vodi razred saksofona pa je za svoj pedagoški rad dobio niz nagrada Agencije za odgoj i obrazovanje. Redovito održava i seminare za saksofoniste u Hrvatskoj i Sloveniji.

www.nikolafabijanic.com

 

1

 

Gordan

Tudor

2

Gordan TGordan Tudor (Split, 1982.) Studirao je na MA u Zagrebu, u klasi profesora Dragana Sremca. Ljeto 2002. provodi na usavršavanju kod Eugene Rousseaua na Mozarteumu u Salzburgu. Nakon zagrebačke diplome, Gordan nastavlja studij saksofona na Conservatorium van Amsterdam kod profesora Arna Bornkampa. Kao stipendist Amsterdamse Hoogeschool voor de Kunsten, usavršava se u Parizu na CNSMD kod Claude Delangla. U ljeto 2006. završava svoj studij na Conservatorium van Amsterdam, uz najviše pohvale. Nastupao je po Europi i Sjevernoj Americi u raznim komornim sastavima te kao solist s mnogim orkestrima i ansamblima.

Dobitnik je brojnih prvih nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima, Nagrade PBZ-a i Zagrebačke filharmonije za najboljeg mladog hrvatskoga glazbenika (1999.), Grand Prixa Lions Cluba (1999.), Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu (2003.), Nagrade Judita za najcjelovitije glazbeno ostvarenje na 52. splitskom ljetu (2006.), Nagrade Međunarodnog skladateljskog natjecanja Marenostrum u Berlinu (2010.), godišnje nagrade za mlade skladatelje Fonda Rudolf i Margita Matz (2010.) te je dvostruki dobitnik diskografske nagrade Porin (2013.) i (2014.). Umjetnički je direktor Festivala Dani nove glazbe u Splitu, a radi kao docent saksofona i komorne glazbe na Umjetničkoj akademiji u Splitu, profesor saksofona u GŠ Josipa Hatzea te je gostujući docent na Muzičkoj akademiji u Novom Sadu. Često održava majstorske seminare u Hrvatskoj i inozemstvu (Slovenija, Mađarska, Srbija, Italija) te je redoviti član ocjenjivačkih sudova na međunarodnim glazbenim natjecanjanjima.

www.gordantudor.com

Goran

Jurković

Goran Jurković (Zagreb, 1983.) završio je Glazbenu školu Pavla Markovca u Zagrebu kod Nikole Fabijanića, a diplomirao godine 2006. u razredu Dragana Sremeca na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Nakon tri godine upisao je magisterij na bečkom Konzervatoriju kod Larsa Mlekuscha. Usavršavao se na majstorskim tečajevima kod Claudea Delanglea, Eugenea Rousseaua, Arna Bornkampa, Philippea Portejoiea te kod članova Zagrebačkog kvarteta saksofona. Sudjelovao je i u jazz radionicama Boba Mintzera, Randyja Breckera, Dicka Oattesa, Johna Rileya i dr. Solistički ili u komornim sastavima nastupao je po cijeloj Hrvatskoj i diljem Europe, praizvevši skladbe niza skladatelja, a uz Zagrebačku filharmoniju izveo je (u sezoni 2005.-2006.) Koncert za alt-saksofon i gudače Pavla Dešpalja. Nastupio je na 14. svjetskom kongresu saksofonista 2006. u Ljubljani, predstavivši se skladbama hrvatskih autora za saksofon solo. Redovito nastupa uz pijanista Ivana Batoša. Suosnivač je Trija GIG, za koji piše i vlastite aranžmane.

Osvojio je mnoge prve nagrade na hrvatskim državnim natjecanjima, prvu nagradu na natjecanju komornih sastava te prve nagrade na međunarodnim natjecanjima Gradus ad parnassum (2009.) i Fidelio (2010.). Kao član saksofonskog kvarteta Drvo dobitnik je posebne Nagrade za muzičku kreaciju i interpretaciju na 19. susretu lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske (SLUK-u) u Osijeku za predstavu I drvo je bilo sretno redatelja Renea Medvešeka (u produkciji zagrebačkog Teatra EXIT, 2003.), a kao član austrijskog Kvarteta saksofona Mobilis dobio je za nosač zvuka u izdanju nakladničke kuće Gramola (2011.) Nagradu Austrijske radio-televizije Pasticcio. Nastavnik je saksofona u Glazbenoj školi u Jastrebarskom.

3

 

Tomislav

Žužak

Tomislav Žužak (Zagreb, 1978.) najprije je učio kod Drage Fabijanića na zagrebačkoj Glazbenoj školi Pavla Markovca, a nakon toga studirao i diplomirao (2000.) na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, u razredu Dragana Sremeca. Zatim je, u sklopu studentske razmjene, studirao na Indiana University of Pennsylvania u SAD-u. S usavršavanjem je nastavio u Parizu diplomiravši, uz osvojen Premier Prix à l’unanimité, u razredima poznatih saksofonista Jean-Yvesa Fourmeaua i Philippea Portejoiea. Sudjelovao je i na majstorskim tečajevima Jean-Mariea Londeixa, Eugenea Rousseaua, Claudea Delanglea, Jean-Denis Michata te Daniela Gauthiera.

Dobitnik je većeg broja domaćih i međunarodnih nagrada (među kojima su Radio podij 1999., Giulio Viozzi 1999., Rektorova nagrada Sveučilišta u Zagrebu 2000., pariški U.F.A.M. 2002., Alpe-Dunav-Jadran u Novoj Gorici 2003., Nagrada HDGU-a Darko Lukić u Zagrebu 2009. te prva nagrada na 1. hrvatskom natjecanju mladih glazbenih umjetnika Papandopulo u Zagrebu 2012.). Više se puta predstavio kao solist uz veći ansambl (Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, Zagrebačka filharmonija, Komorni orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske, Orkestar Slovenske policije, Ansambl Cantus) te surađivao s nizom domaćih i inozemnih glazbenika. Snimio je dva nosača zvuka sa slovenskim sastavom Ensemble 4 saxess, a 2012. kuća Cantus mu je objavila solistički CD sa skladbama hrvatskih autora. Uspješno vodi saksofonski razred u Glazbenoj školi Ferdo Livadić u Samoboru, gdje je stekao status profesora-mentora, djeluje kao asistent na muzičkim akademijama u Zagrebu i Sarajevu te održava majstorske radionice u Međunarodnom kulturnom centru u Grožnjanu. Suosnivač je i predsjednik Udruge Diapason, čiji je cilj promicanje glazbene edukacije i profesionalnih glazbenih izvedba.